Tarihi geçmişi M.Ö 8000 yılına kadar dayanan, Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Sivas; tarihi yapıları ve kültürel zenginliği ile adeta bir turizm merkezi olma özelliği taşıyor. İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli kentleri arasında sayılan Sivas; tarih boyunca Hititler, Persler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar gibi farklı medeniyetler tarafından hakimiyet altına alınmış. İsmini Yunanca Samassia kelimesinden alan Sivas’ta yapılan kazı çalışmaları esnasında Neolitik Çağ’a ait çok sayıda buluntu ve eser elde edilmiş.
Bu yazımızda yolu Sivas’a düşenler için bu şehirde kesinlikle görmeden dönmemeleri gereken 5 tarihi yeri paylaşmak istedik. Dilerseniz, Sivas araç kiralama hizmetimizden yararlanabilir; Sivas gezinizin daha lüks, konforlu ve kusursuz bir şekilde geçmesi adına ilk adımı atabilirsiniz.
İşte, Sivas’ta Görülecek 5 Tarihi Yer:
Gök Medrese
Anadolu Selçuklu dönemine ait en muazzam eserler sınıfında bulunan Gök Medrese; Mimar Kaluytan tarafından yapılmış. İki katlı olan bu medresenin en dikkat çekici bölümünü ise çifte minareli taç kapısı ve kapı üzerindeki süslemeler oluşturuyor. 1271 yılında inşasına başlanan ve 25 metre uzunluğunda minareleri bulunan bu medresenin duvarlarında ise yontma kalker taşı kullanılmış. 1934- 1967 yılları arasında müze olarak kullanılan Gök Medrese’yi ziyaret ederek; Anadolu Selçuklu dönemi mimari sanat anlayışına yakından tanık olabilirsiniz.
Sivas Divriği Ulu Cami
1228 yılında Mengücekli Ahmed Şah tarafından yaptırılmış olan Ulu Cami; Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunuyor. Caminin güney kısmında ise Ahmed Şah’ın eşinin isteği üzerine aynı yıl içerisinde Darüşşifa inşa ettirilmiş. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazanan Ulu Cami’nin süslemesinde barok tarzına yer verilmiş. Eşi benzeri olmayan bir eser olan Ulu Cami’nin süslemesinde sık sık iki başlı kartal motifine de rastlanıyor.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi
1982 yılında lise olarak inşa edilen bu müzede 4 Eylül 1919 tarihinden itibaren Temsil Heyeti tarafından Sivas Kongresi düzenlenmeye başlamış. Tarihte oldukça önemli bir yer tutan kongre kararlarının alındığı Etnografya Müzesi; 1981 yılında müze haline getirilmiş.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi; Kongre Salonu, Telgraf Odası, Atatürk’ün yatak ve çalışma odaları gibi farklı bölümlerden oluşuyor. Aynı zamanda müzede Kongre tutanakları, İrade-i Milliye Gazetesi’ne ait çok sayıda gazete nüshası gibi önemli belgeler sergileniyor.
Sivas Kalesi
İnşa tarihi kesin olarak bilinmeyen Sivas Kalesi; aşağı ve yukarı kale olmak üzere iki bölümden oluşan, Roma, Bizans, Danişmend, Osmanlı döneminde savunma amacıyla kullanılan bir tarihi kale. Surlarının yapımında kesme taşların kullanıldığı bu kalenin Palaş, Cancun, Salpur vb. isimlere sahip farklı demir kapıları bulunsa bile maalesef ki günümüzde Sivas Kalesi’nden pek bir iz kalmamış.
Sivas Kurşunlu Hamamı
1576 yılında Behram Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Hamamı; Osmanlı dönemi klasik mimari özelliklerini en iyi şekilde yansıtıyor. Günümüzde hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanıma açık olan bu hamamın duvarları kesme taştan, kubbeleri ise tamamen tuğladan yapılmış. Hamama Kurşunlu Hamamı denilmesinin nedeni ise hamamdaki demir bağlantıların kurşun dökülerek inşa edilmiş olması.