7/24 Call Center | 0850 811 3 256
Alış ve Teslim Yeri
Alış Zamanı
Teslim Zamanı

Konya'nın Eşsiz Lezzetleri

19.04.2021

Yemek kültürü bir kentin geçmişine ve genel kültürüne dair ipuçları barındırır. O bölgede yetiştirilen tarım ürünlerinden tutun da sosyoekonomik yapıya kadar birçok şifreyi o kentin mutfağından okuyabilirsiniz.

Konya gastronomi açısından zengin ve ünlü bir kenttir. Konya’nın yemek kültüründen bahsederken ilk akla gelen etli ekmek oluyor genellikle. Fakat yalnızca etli ekmek değil Konya’ya özgü birçok lezzet dünyaya ün salmış durumda. Bakalım hangi lezzetler Konya’nın yemek kültüründe nasıl bir yer almakta?

Bir klasik olarak etli ekmek

Konyalılar bir kişinin Konyalı olup olmadığını ‘etli ekmek’ deyişinden anlarız diyorlar. Konyalı değilseniz bile, Konya Havalimanı’ndan aracınızı kiralayıp soluğu bir etli ekmekçide almanızı öneririz.

Etli ekmek Konya ile özdeşleşmiş birinci yemektir. Etli ekmek yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Konyalı ustalar etin elde çekilmesini tercih ediyorlar. Makineye girmeyen et daha lezzetli bir şekilde pişiyor. Etin içine et ile birebir oranda biber, domates, maydanoz ve istenirse soğan doğranıyor. Ama en büyük püf nokta hamurun elle ince olarak açılmasında.

Hamurun kıvamı, pişirme yöntemi ustayı usta etli pideyi etli pide yapan en önemli unsur. Etli pidenin pidesi kıtır iç kısmının yumuşak, sulu olanı makbul. Ustalık işte tam da burada devreye giriyor. Etli pide de kendi içinde birkaç çeşide ayrılıyor. Et, elde iki bıçak arasında doğranarak bu ekmek hazırlanırsa buna bıçak arası, et ve peynir karışık olarak yapılırsa bu çeşidine de Mevlânâ deniliyor.

İtalyan esintisi Konya yağlı somunu

Mayalı hamur içine küflü Konya peyniri doldurulur ve odun fırınında dışı kıtır içi yumuşak bir şekilde pişirilir.Konya yağlı somunu pişirim fırıncılığı kültürünü günümüze dek canlı tutan bir lezzet. Ayrıca ünlü İtalyan Pizzası Calzone’ye çok benzer. Gerek küflü peyniri, gerek mayalı hamuru gerekse de pişirimi açısından Napoli-Konya benzer birer lezzet yaratmıştır.

Peynir gurmelerinin dikkatine: Konya peynirleri

Konya yer altı obruklarında bekletilen peynirleri ile ünlü bir kent. Yöresel birer lezzet olan peynirler, koyun-keçi karışımı sütlerden elde ediliyor. Koyun-keçi postlarıyla sarılarak obruklarda yaklaşık olarak 1 yıl bekletiliyor. Bu peynirler dünya çapında üne sahip.

100 yıllık gelenek Konya fırın kebabı

1907 den bu yana ünlü bir lezzet olan Konya Fırın Kebabı damaklarımızda. 1, 1,5 yaşındaki erkek kuzunun gerdan ve kaburgasından yapılan kebap 6 saatte meşe odunu ile alta haşlanarak üstte kızartarak pişer. Kaya tuzu ile servis edilir. Meşhur tırnaklı Konya pidesi ile yenmesi tavsiye ediliyor.

Farklı bir tat bamya çorbası

Düğünlerin vazgeçilmez çorbasıdır. Küçük kurutulmuş bamya ve et ile limon suyu katılarak pişirilir. Bamya çorbası lezzetli ve besleyici bir çorbadır.

Çebiç

Çebiç 1 yaşına basmış keçi yavrusu demektir. İç Anadolu Bölgesinde zayıf insanlara da bu şekilde hitap edilir. En lezzetli çebiçler Eylül ayındaki çebiçlerdir. Bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilir, kahvaltıda kuzunun ciğeri ızgara yapılarak sunulur. Pişen kuzu öğlen yemeğinde bulgur pilavı üzerine konarak sunulur.

Sacarası tatlısı

Konya’nın ünlü tatlılarından birisi sacarasıdır. Geleneksel olarak iki sac arasında pişirilen kaymaklı tatlıdır, bundan mütevellit adı "saç arası" değil "sac arası" dır.

Tavsiye: Bu lezzetleri yerinde yemenizi tavsiye ediyoruz. Birçok geleneksel Konya lezzetinden bahsettik fakat hepinsin ortak tavsiyesi Konya’da Konyalı ustaların ellerinden tatmanızdır.