Denizden yaklaşık olarak 1150 metre yükseklikte, dar bir vadi üzerine kurulmuş olan Gümüşhane; Doğu Karadeniz Bölgemizin doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserleri ve yapıları ile de ön plana çıkan ve kesinlikle görülmeye değer bir şehri! Antik Çağ’a ait çok sayıda ören yerine ev sahipliği yapan Gümüşhane; tarih boyunca Pontus Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluğu, Trabzon İmparatorluğu ve Osmanlılar gibi güçlü medeniyetlere tabi olmuş. Bu yazımızda Doğu Karadeniz’in yaylaları, kaleleri ve manastırları ile ünlü Gümüşhane’ye yolunuz düştüğünde kesinlikle uğramanız gereken tarihi yerlerden bahsetmek istedik.
İşte, Gümüşhane’de Mutlaka Görmeniz Gereken 3 Tarihi Yer:
Gümüşhane Karaca Mağarası
Ülkemizin mağara turizmi denildiğinde akla ilk gelen şehirlerinden olan Gümüşhane’deki Karaca mağarası; 256 metre uzunluğu, mağara içerisindeki hepsi birbirinden görkemli sarkıt, dikit, sütun, damlataş, mağara gülleri ile ziyaretçilerini bambaşka bir dünyaya davet ediyor. Birbiriyle bağıntılı olan 5 adet salon bölmesinden oluşan mağara; Torul ilçe sınırlarında bulunuyor. Karaca mağarası ile aynı ismi taşıyan Karaca mahallesinden 20-30 dakikalık bir yürüyüş sonrasında mağaraya ulaşabiliyorsunuz. Turistler tarafından mevsim fark etmeksizin ilgi gören bu mağaraya giderken, yanınızda fotoğraf makinenizi de götürmeyi unutmamanızı öneriyoruz.
Gümüşhane Santa Harabeleri
İl merkezine sadece 72 kmlik bir uzaklıkta bulunan Santa Harabeleri; büyüleyici güzelliği ile kendinizi masalımsı bir diyarda hissetmenize olanak tanıyor. Antik kentler, harabeler ve tarih söz konusu olduğunda içinizde karşı konulamaz bir ilgi ve keşif arzusu duyuyorsanız; Santa Harabeleri’ne mutlaka uğramalısınız! 17.yy’da Rum çeteler tarafından kurulan bu yerleşim yeri; günümüzde ‘Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’ olarak kabul ediliyor. Sınırlarında üç yüzü aşkın evi barındıran, 7 farklı mahalleden oluşan Santa Harabeleri; kiliseleri, çeşmeleri, tek katlı konutları ile Roma dönemi mimarisi hakkında ipuçları da veriyor. Romalılar tarafından oldukça önemli bir ticaret ve kültür merkezi olarak benimsenen bu tarihi kenti muhakkak rotanıza eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Gümüşhane Kov Kalesi
Gümüşhane’nin toplam 16 adet tarihi kalesinin içerisinde en görkemlisi olarak bilinen ve Esenyurt sınırlarında yer alan Kov Kalesi’ne; Gümüşhane-Erzincan devlet karayolu istikametini takip ederek, ulaşabiliyorsunuz. Arkeolojik sit alanı olarak, koruma altına alınan Kov kalesi; 2007 yılında gerçekleşen onarım ile daha da sağlam bir yapıya kavuşmuş. Ortaçağ’da inşa edilmiş dış kalesi, iç kalenin hemen doğusundaki sarnıç ve mutfakları ile Kov Kalesi; Ortaçağ ve yakın döneme ait pek çok kalıntıya sahip!
Şimdiden keyifli tatiller diyoruz.